Marrakech Souks

Vind 7 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Marrakech

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd deze Marokkaanse stad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je stedentrip Marrakech.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

In Marokko kun je in geval van nood NIET terecht op het telefoonnummer 112. Bel voor hulp naar een van de volgende nummers:

Ambulance : +212 (0)24 443724
Politie (overval): 19
Brand: 15

Bijzonderhedenomhoog

In tegenstelling tot vele Europese landen, is het in Marrakech nog overal toegestaan om te roken. Voor rokers goed nieuws natuurlijk. Niet-rokers kunnen hun toevlucht zoeken in openbare gelegenheden die zich in de buitenlucht bevinden. Bijvoorbeeld op het strand of in een van de vele restauranttuinen.

Feestdagenomhoog

In Marokko wordt onderscheid gemaakt tussen religieuze en niet religieuze feestdagen. Op niet religieuze feestdagen blijven de meeste winkels en restaurants gewoon geopend. De niet religieuze feestdagen zijn:

1 januari: Nieuwjaarsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
31 juli: Troondag
18 november: Onafhankelijkheidsdag

Marokko kent nog een aantal religieuze feesten, waarvan de datum bepaald wordt door de maankalender. Deze feesten zijn:
Muharram (Nieuwjaar), Mouloed an-nabi (geboorte van profeet Mohammed), de start van de Ramadan en Aïd es-Seghir, het eind van de Ramadan en
Aïd el-Kébir (offering van profeet Abraham).

Klimaatomhoog

Marrakech heeft een landklimaat; de winters zijn koud en de zomermaanden warm, tot zelfs erg heet. In de winterperiode van november tot maart schommelt de temperatuur rond een aangename 20°C. ’s Nachts kunnen de temperaturen wel sterk dalen.  Regen valt er nauwelijks in Marokko. In de zomer kan het ontzettend heet worden: temperaturen boven de 40°C vormen geen uitzondering. Juli is over het algemeen de zonnigste, droogste en warmste maand van het jaar. De beste periode om naar Marrakech te reizen is tijdens de wintermaanden. Dan zijn de temperaturen het meest aangenaam. In de zomer door de stad lopen met extreme temperaturen is niet ideaal.

Openingstijdenomhoog

Er bestaan geen algemeen geldende openingstijden voor de winkels in Marrakech. Als richtlijn kun je aanhouden dat de winkels van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur open zijn. Banken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.30 en van 14.30 tot 16.30 uur. Tijdens de Ramadan en in de zomerperiode gaat alles op een lager pitje: de openingstijden lopen dan vaak van 9.30 tot en met 15.00 uur.

Tijdzoneomhoog

In Marokko is het altijd de Universele Tijd (UT/GMT). In de winter is het dus een uur vroeger dan in Nederland en in de zomer 2 uur vroeger.

Valutaomhoog

In Marrakech wordt betaald met de Marokkaanse dirham (MAD). 1 dirham is 100 centime. €1,-  is gelijk aan ongeveer 11,10 MAD (onder voorbehoud van koersen)

Vervoer

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Vanaf de luchthaven kun je per bus of per taxi naar het centrum van de stad reizen. Een Petit taxi (maximaal drie personen) van de luchthaven naar het centrum van de stad kost ongeveer 30 tot 50 MAD ('s nachts 80) en duurt ongeveer 15 minuten. In een Grand taxi passen zes mensen en deze kost ongeveer 60 MAD. De bus rijdt in zo'n 30 minuten naar het centrale Djemaa el Fna. Doordeweeks vertrekt de bus om de 20 minuten en in het weekend wat minder frequent. Een ticket kost ca. 3 MAD. (prijzen onder voorbehoud).

In het centrum

Vervoer binnen de stad

Marrakech heeft geen metro- of tramnetwerk zoals andere grote steden dat kennen. Wel kun je met de bus reizen. Het busstation ligt aan Bab Doukkala. Een kaartje kost ongeveer 3 MAD en is bij de buschauffeur verkrijgbaar. Petit taxi’s zijn de eenvoudigste manier om door de stad te reizen en kosten tussen de 5 en 15 MAD per rit. (prijzen onder voorbehoud).

Wijken

Gueliz 2

Gueliz

Het moderne gedeelte van Marrakech is gelegen in de wijk Gueliz. De wijk Hivernage is hier ook weer een onderdeel van. Gueliz grenst aan de Medina, het centrale gedeelte van Marrakech. Gueliz heeft boulevards met terrassen, winkels en restaurants. In Gueliz bevindt zich ook het uitgaansgedeelte van Marrakech.

Hivernage

Hivernage

Net als de wijk Gueliz, grenst de wijk Hivernage ook aan de Medina, het centrale gedeelte van Marrakech. Hivernage heeft brede boulevards oftewel straten met terrassen, hippe restaurants en bars, luxe hotels en allerlei moderne winkels. Ook hier vindt je het uitgaansgedeelte van Marrakech. In Marrakech Plaza zijn diverse modeketens gevestigd. Hivernage wordt hierdoor ook wel Nieuw Marrakech genoemd. Vanaf het bekende Djemaa el Fna plein loop je in ca. 20 minuten naar Hivernage.

Medina

Medina

Medina is de oude en historische wijk in Marrakech, veelal omringd door stadsmuren. Het centrale plein in Medina is het Djemaa el Fna plein. Hier is altijd wat te zien en te beleven! In de Medina is een wirwar aan straatjes en steegjes, vergezeld door de bazaars, oftewel souks. Wanneer je door Medina loopt, mis dan niet de belangrijkste moskee van Marrakech, de Koutoubia Minaret.